Startpagina

Startpagina

CABARET

 

In “De Kasteeldreef” - Anno 1923

 

 

In een regie van Claude De Beuckelaere

 

Locatie : Zaal Caroline – Beauvoorde

ter gelegenheid van het weekend van de streekspecialiteiten

Data : zaterdag 02 maart 2019 15.00-16.00-17.00 u

zondag 03 maart 2019 15.00-16.00-17.00 u

Inkom : gratis

 

Tussen de beide wereldoorlogen was de Tour de France een hele gebeurtenis in het ontspanningsleven van die tijd. Journalisten als Karel Van Wijnendaele slaagden er in om het enthousiasme voor dit evenement bij onze bevolking fel aan te wakkeren. In alle Vlaamse dorpen en steden leefde men intens mee met het wel en wee van dit wielergebeuren op Franse bodem. De opkomst van de radio was daar niet vreemd aan.

 

Ook het kleine Westhoekdorp Wulveringem ontsnapte niet aan de euforie voor deze internationale rittenkoers. Op een warme zomerdag, eind juli 1923,hebben enkele neringdoeners op hun brood- en vleesronde in de dorpen Wulveringem-Vinkem de reportage beluisterd bij een van de zeldzame radio's toen in een landelijke dorpscafé. Het ging namelijk over het rechtstreeks verslag van de laatste tourrit met aankomst in het Prinsenpark. De pret kon niet op want de VlamingHonoréTyberghein won met verve deze laatste rit. Dit inspireerde de beenhouwer en de bakker om onder hun beiden ook een koers te organiseren van “De wandeling” tot aan “De kasteeldreef”.

 

Sfeer en humor brengen de karnavaleske noot in een brok vooroorlogse geschiedenis in de plattelandsgemeente Wulveringem. Op amper 8 km van de Franse grens – de schreve- zijn de contacten met de Franse Vlamingen veelvuldig. Dit wordt hier geconcretiseerd in de figuur van “potjedek” - loodgieter CiestenDierick van Wulveringemplatse – die eveneens voorzitter was van de kerkfabriek

 

Het geheel wordt doorspekt met een vijftal – zowel Franse als Vlaamse - liedjes “uit de oude doos”.De meeste acteurs en actrices staan voor personen die “echt” hebben geleefd. De Kasteeldreef en De Nieuwe Wandeling waren volkscafé, die nu een woonhuis en een buitenverblijf zijn geworden.

 

Met : Anita Vanscheeuwyck, Bertje Bogaert, Joris Baron, Dirk Herreman, Jan Vetters, Daniël Pauwels, Dirk Boeten, KatyDeveycx , Gerard Vanheste en Mireille Haelewyck

 

Tekststeun : Mireille Prinsier